mandag 10. januar 2011

Ghanas naturforhold

Klima
Som kjent er Ghana i Afrika og også i en varm sone. Dermed er det noe tørke i Ghana. Men Ghana ligger også i monsunområdet og dermed er det noen plasser som de sørvestligedelene som mottar 1500–2000 mm i året. Kystsletta derimot mottar bare 750mm i døgnet.


TemperaturNedbør

VARMESTE MÅNEDKALDESTE MÅNEDÅRLIGVÅTESTE MÅNEDTØRRESTE MÅNED


Maks.Min.
MaksMin.


°C°C
°C°Cmm
mm
mm
Accramars, april3124aug.2722725juni240jan.52
Kumasimars3322aug.27211400juni140des.23
Tamalemars3724aug.29221040sept.154feb.8
Temperaturene som oppgis er gjennomsnittlig daglig maksimum og minimum i vedkommende måned.


Den sørlige delen har to regntider, den «store» i april–juni og den «lille» i september–november. Mot nord avtar nedbøren til ca. 1000 mm, og nord for Tamale er det bare én regntid.
Det er også en tørketid som varer i 4-6 måneder. da blåser det tørre vinder fra Sahara (harmattan).Temperaturene er høye og nokså ensartede hele året, med de minste daglige og årlige variasjoner i sørvest i Ghana.


Plantevekst, landskap og vegetasjon

Kystlandet i Ghana er ytterst ute dekket av mangrovesumper og kokospalmer. Lenger inne går det over i gressland og krattskog. Store deler av sørlige Ghana, spesielt Ashanti- og Kwahuplatået og Akwapim- og Togofjellene, er for det meste dekket av tropisk skog. Av verdifulle hardvedsorter finnes bl.a. afrikansk mahogni, abachi og sapele (tresorter).De midtre og nordlige delene av Ghana er dekket av savanne, med en vegetasjon som består av spredte trær og høyt gress.

Dyreliv

Sjøku
Ghana har et dyrelivsom er veldig rikt. Her finnes elefant, bøffel, antiloper, penselsvin, jordsvin og mindre pattedyr. Rovdyrene som finnes der er løve, leopard, flekkhyene, honninggrevling, otere og snikekatter. Det er også mange primater, sjimpanse, kolobusaper, marekatter og halvaper. Kystfarvannene er rike på fisk og krepsdyr. Også i elvene og innsjøene er det mye fisk. Her finnes det bikir, lungefisk, krokodiller, flodhest og senegalmanat (sjøku).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar