mandag 10. januar 2011

kart og flagg

Ghana er et lite land som ligger i Afrika. Det ligger på vestsiden av Afrika.

Flagget til Ghana bestar av tre striper i fargene rød gul og grønn, og en svart stjerne i stjernen.

Ghana sitt flagg
Ghanas flagg ble først og fremst tatt bruk 1957. med unntak av 1946 til 1966 siden at da ble Ghanas flagg erstattet av en variant med hvit stripe i stedet for den gule.
Det var Theodosia Okoh som designet dette flagget da de  for å erstatte trengte noe for å erstatte union jack, da Ghana fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1957.
 • Den røde fargen symboliserer blodet til de som døde i Ghanas kamp for uavhengighet
 • Den gule fargen representerer landets mineralrikdom
 • Den grønne fargen står for landets store skoger og naturrikdom.
 • Den svarte stjernen skal være en ledestjerne for afrikansk frihet, og har også gitt Ghanas fotballandslag sitt kallenavn, «de svarte stjernene».

Styreform
John Atta Mills

Ghana har en styreform spesialisert på republikk. Derfor har de også en president som heter for John Atta Mills. han har vært i den jobben siden 7. januar 2009 etter at han vant valget i desember 2008. mannen før ham het John Kufuor som var mannen som førte til den første fredlige maktoverlevering i Ghanas historie i januar 2001.

John Kufour
før Ghana fikk republikk som styreform, har det også vært sosialistiskstyring i landet. Det var da Nkrumah styrte landet med sosialistiske prinsipper og med en ettpartisregjering der kun hans parti Convention People’s Party var tillatt.

Religion og språk

Kristendommen er den største religionen i landet, da den inngår rundt 63 % av folket, og dominerer særlig i sør. Islam er hovedreligionen i nord, og rundt 16 % av ghaneserene tilhører denne religionen. De siste 21 % av folket har ulike stammereligioner. Medlemmer av de ulike religionene lever sammen uten konflikter. Det vil si at Ghana er et land som ikke består av så mange konflikter og det er veldig bra, og det gjør at Ghana blir et flott land å bo i, sett fra den vinkelen.
det offisielle språket til ghana er engelsk på grunn av at de var under styre av storbritania før. ellers er det språk som for eksempel akan, twi, ewe, dagbani og mange flere språk som går inn i ghanas språklige kultur
Befolkning

Befolkning
Ghana er rangert som nr. 47 i verden med et innbyggertall på 24 339 838. og tallet fortsetter å stige. befolkningstettheten er på 101,64 innb./km².


utviklingen til Ghanas befolkning har økt en del de siste årene. Dette har gjort at økonomien har blitt mye bedre, med hjelp av Ghanas tidligere president, John Kufour.

Ghanas naturforhold

Klima
Som kjent er Ghana i Afrika og også i en varm sone. Dermed er det noe tørke i Ghana. Men Ghana ligger også i monsunområdet og dermed er det noen plasser som de sørvestligedelene som mottar 1500–2000 mm i året. Kystsletta derimot mottar bare 750mm i døgnet.


TemperaturNedbør

VARMESTE MÅNEDKALDESTE MÅNEDÅRLIGVÅTESTE MÅNEDTØRRESTE MÅNED


Maks.Min.
MaksMin.


°C°C
°C°Cmm
mm
mm
Accramars, april3124aug.2722725juni240jan.52
Kumasimars3322aug.27211400juni140des.23
Tamalemars3724aug.29221040sept.154feb.8
Temperaturene som oppgis er gjennomsnittlig daglig maksimum og minimum i vedkommende måned.


Den sørlige delen har to regntider, den «store» i april–juni og den «lille» i september–november. Mot nord avtar nedbøren til ca. 1000 mm, og nord for Tamale er det bare én regntid.
Det er også en tørketid som varer i 4-6 måneder. da blåser det tørre vinder fra Sahara (harmattan).Temperaturene er høye og nokså ensartede hele året, med de minste daglige og årlige variasjoner i sørvest i Ghana.


Plantevekst, landskap og vegetasjon

Kystlandet i Ghana er ytterst ute dekket av mangrovesumper og kokospalmer. Lenger inne går det over i gressland og krattskog. Store deler av sørlige Ghana, spesielt Ashanti- og Kwahuplatået og Akwapim- og Togofjellene, er for det meste dekket av tropisk skog. Av verdifulle hardvedsorter finnes bl.a. afrikansk mahogni, abachi og sapele (tresorter).De midtre og nordlige delene av Ghana er dekket av savanne, med en vegetasjon som består av spredte trær og høyt gress.

Dyreliv

Sjøku
Ghana har et dyrelivsom er veldig rikt. Her finnes elefant, bøffel, antiloper, penselsvin, jordsvin og mindre pattedyr. Rovdyrene som finnes der er løve, leopard, flekkhyene, honninggrevling, otere og snikekatter. Det er også mange primater, sjimpanse, kolobusaper, marekatter og halvaper. Kystfarvannene er rike på fisk og krepsdyr. Også i elvene og innsjøene er det mye fisk. Her finnes det bikir, lungefisk, krokodiller, flodhest og senegalmanat (sjøku).

Ressurser

Ghanas største ressurs er noknaturresursene. Ghana har en langt sterkere økonomi enn naboland i Vest-Afrika.Landets hovedeksportvarereks England og har stoppet opp med å kjøpe så mye gull fra Ghana, som da er kanskje den aller mest viktigste eksportvaren deres. derfor mener en del folk at landets økonomiske fremtid ser mørk ut, selv om det er blant Afrikas rikeste land.
svart gull, olje
 
Ghana har for ikke lenge siden begynt å produsere olje. oljen ble funnet utenfor kysten i juli 2007. dermed ville Ghana ha hjelp av Norge til ekspertisen i å ta opp gull. så dermed har Ghana den dag i dag både gull og svart gull.

Næringer

Det er landbruksprodukter i Ghana som for eksempel peanøtter, Shea nøtter, kassava, kakao, ris, kaffe, bananer og mais, samt tømmer. Flere næringer i industrien inkluderer gullgruver, aluminium smelting, og næringsmiddelindustri.

Som sagt sender Ghana varer rundt om verden. Ghanas primære eksport partnere er Nederland, Storbritannia, USA, Spania, Belgia og Frankrike, og eksporten da er gull, kakao, tømmer, tunfisk, flere malmer og diamanter. Primært import partnere, fra hvem Ghana kjøperhos, olje og mat, er Nigeria, Kina, Storbritannia, Belgia, USA, Sør-Afrika og Frankrike.

Kultur

"snøleoparden" fra Ghana., Kwame Nkrumah-Acheampong 
Ghanas kultur går mye på musikk og dans som i mange andre afrikanske land. Musikken sees på som en del av livet og kan dermed ikke skilles fra det. Det legges også stor vekt på deltakelse, slik at tilskuerne ikke er adskilt fra artistene. Musikken blir oftest delt inn i to grupper: tradisjonell og populær musikk.

Tradisjonell musikk
Den tradisjonelle musikken sees på som en del av livet og kan dermed ikke skilles fra det. Det legges også stor vekt på deltakelse, det vil si at tilskuerne ikke er adskilt fra artistene slik som andre steder i rike land og i konserter.


Populær musikk
Den populære musiken går mye ut på highlife. Highlife er Ghanas viktigste moderne musikkform. Røttene til highlife går tilbake til brassband og selskapsband som spilte i Ghana på 1920-tallet,der instrumentene hovedsakelig bestod av afrikanske trommer, munnspill, gitarer og trekkspill. lokal reggae og amerikansk svart pop er også veldig populært i Ghana.
Hiplife
Hiplife er en nyere ghanesisk musikksjanger og er en blanding av highlife og vestlig hiphop. Syngingen, rappingen er både på engelsk og ghanesiske språk. Isteden for instrumenter baserer innspillingen seg på sampling. Denne sjangeren er blitt svært populær blant ungdommer i urbane strøk.

Sport
Ghanas kultur går også mye ut på sport. Siden frigjøringen har fotball vært den mest populære
Flere kjente fotballspillere som Chelsea FCs Michael Essien, AIKs Derek Boateng, SL Benficas Freddy Adu og Rosenborgs Anthony Annan kommer fra Ghana.Anthony Annan


Ghanas tre største byer

Accra, Kumasi og Tamale

accra sentrum
 • Accra er Ghanas største by og hovedstad. den har en befolkning i underkant av 2 millioner. Den er også et veldig stort finanssentrum. i Accra ligger også den gamle danske fortet Christiansborg. det ble brukt som slavehandelsfort. men den dag i dag brukes det som regjeringskontorer til den ghanesiske stat.
 • Kumasi er en by som ligger omtrent midt i Ghana. Kumasi er den nest største byen i Ghana og har en befolkning på rundt 700 000. byen ligger i et gammelt regnskogsområde som nå er borte fordi den ble ryddet vekk mellom steinalderen og til den dag i dag. i 1874 ble deler av byen, inkludert det kongelige palasset, ødelagt av britiske styrker.På grunn av rike gullårer i området er Kumasi blant de rikeste byene i Ghana. Andre viktige varer er tømmer og kakao. 50 % av Ghanas tømmerindustri er lokalisert i Kumasi, med mer enn 4000 ansatte.
 • Tamale er Ghanas største by med over 300 000 innbyggere. Tamale ligger i Northern region i Ghana og er hovedstaden der. I Tamale ligger The University of Development Studies som har en egen campus i Tamale.
kumasi


tamale


  kilder

  http://www.snl.no/Ghana/natur
  http://www.google.com/publicdata?ds=wb-wdi&met=sp_pop_totl&idim=country:GHA&dl=no&hl=no&q=ghanas+befolkning
  http://no.wikipedia.org/wiki/Ghana
  http://no.wikipedia.org/wiki/Ghanas_flagg
  http://www.blogger.com/goog_859367297
  http://www.youtube.com/watch?v=tl7AQb8vSAA&feature=related
  http://no.wikipedia.org/wiki/Tamale
  http://no.wikipedia.org/wiki/Kumasi
  http://no.wikipedia.org/wiki/Accra

  tirsdag 4. januar 2011

  forord

  NB:dette er skrevet som en oppgave som brukes til ikke annet enn fordypningsoppgave på skolen.